maanantai 11. kesäkuuta 2012

Kolmoisvelkaantuminen

Velka on veli otettaessa veljenpoika maksetaessa, sanoo vanha kansanviisaus korostaen velkaantumisen mahdollista turmiollisuutta. Pankkijärjestelmän ja velkaantumisen avulla maailmaa on kuitenkin kuitenkin pystytty rakentaman "etuajassa"; uusia investointeja ja kehitysprojekteja on saatu liikkeelle, vaikkei näihin tarvittuja varoja ole ennakkon pystytty ansaitsemaan. Velka on rasvannut talouskoneistoa ja kehitys on kehittynyt. Velan määrän on kuitenkin oltava tietyissä rajoissa tuottavuuskehityksen kanssa, muutoin lopulta koettavat ankeat ajat. Tästä meillä Euroopassa on saatu hyviä, tai siis huonoja, kokemuksia.

Uutena terminä keskusteluun on tullut "kolmoisvelkaantuminen". Onko se kolminkertaista taloudellista velkaantumista? Ei. Kyse on vielä vakavammasta asiasta; kolmoisvelkaantumisessa kyse on taloudellisen velkaantumisen lisäksi ekologisesta ja sosiaalisesta velkaantumisesta. Otamme jatkuvasti maapallolta ekologista velkaa: maapallon luonnonvarojen kestokyky riittää vuosittain elokuuhun asti, lopun vuodesta kulutamme velaksi. Kukahan tämänkin velan maksaa? Sosiaalinen velkaantuminen näkyy selvästi ihmisten keskuudessa: yli miljoona suomalaista käyttää psyykeeseen vaikuttavia lääkkeitä kun unilääkkeet lasketaan mukaan. Pahoinvoinnista saa nähdä jatkuvasti myös valitettavia uutisia tiedotusvälineissä.

Kolmoisvelkantumisessa on siis kyse erittäin vakavista asioista. Helppoja ratkaisuja ei ole olemassa. Kyse on varmaankin pitkälti asennemuutoksesta, mutta myös konkreettisia työkaluja kolmoisvelkaantumisen ongelmien ratkaisemiseen tulisi etsiä. Mutta työkaluja minkä ongelmien ratkaisemiseen?

Mitä enemmän katson ympärilleni, sitä enemmän ongelmien syynä siiloutumisen. Teemme jatkuvasti pöljiä ratkaisuja koska toimimme eräänlaisissa siiloissa emmekä näe kokonaisuuksia ympärillämme. Kun suunnittelemme kaupunginosia, asuntoja, järjestelmiä, tuotteita jne. kukin suunnitteleva kuppikunta katsoo asioita vain omasta näkökulmastaan. Näin syntyy kokonaisuuksia, jotka ovat taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestämättömiä.

Asiat on viimeinkin alettava tehdä toisin! Keinoja on olemassa ja niitä on edelleen kehitettävä. Aion edelleen keskittyä siilojenmurtamisbisnekseen: tutkimuksessa ja käytännön tekemisessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti