perjantai 30. maaliskuuta 2012

Luovuus, fokusointi ja tarkkaavaisuus


Olen monessa yhteydessä korostanut monenlaisen osaamisen yhdistämistä luovuuden lähteenä. Meidän tulisi pyrkiä ylittämään rohkeasti ennakkoluuloja ja toimia älyllisen ristipölytyksen prosesseissa eritaustaisten ihmisten kanssa. Erilaisuus on luovuuden ja innovaatioiden ruokaa. Toisaalta liike-elämässä on vannottu fokusoitumisen perään; turhat rönsyt on karsittava pois, koska syövät resursseja määritellyltä ydinkompetenssilta. Yritykset näyttäisivät olevan tehokkaimmillaan kun ne toimivat arvoverkostoissa keskittyen omaan ydinosaamiseensa.
Kuinka fokusoituminen ja erilaisuuteen pohjautuvat älyllisen ristipölytyksen prosessit on sovitettavissa yhteen? Ratkaisua voi lähteä hakemaan esimerkiksi amerikkalaisen luovuustutkija Csikszentmihalyin viljelemän tarkkaavaisuus-käsitteen avulla. Meillä - yksilöillä ja yrityksillä - tulisi olla tietty fokus tai visio, jonka kautta tarkkailemme asioita. Sen seurauksena luemme ympäristöämme tämän meille tärkeän vision näkökulmasta. Otan esimerkin omasta elämästäni: kun lapseni äiti oli raskaana, näin raskaana olevia naisia joka puolella. Tarkkailin maailmaa minulle tärkeän asian näkökulmasta. Ennen sitä ja sen jälkeen en raskaana olevia naisia juuri ole havainnut. Tarkkaavaisuuteen voidaan siis vaikuttaa hyvin voimakkaasti nostamalla ihmisten tietoisuuteen havainnointia ohjaavia asioita.

Samalla tavalla yrityksellä on oltava fokusoitunut visio, jonka henkilöstö kokee tärkeäksi ja jonka kautta se tarkkailee maailmaa. Rajoittuminen tarkkailussa vain kapeaan näkökulmaan vie nykyisessä monimutkaisessa maailmassa kuitenkin tuhon tielle. Tarkkailun on oltava monipuolista ja esimerkiksi tekniikkaa, bisnestä ja taidetta yhdistävää. On haettava rohkeasti erilaisuudesta uusia näkökulmia ja ratkaisuja vision toteuttamiseen. Tätä prosessia pystytään edistämään esimerkiksi henkilöstön pätevyyden tunnetta lisäämällä ja uusilla henkisiä siiloja murtavilla menetelmillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti